Vsaka terapevtska obravnava ali rehabilitacija je individualna in prilagojena posamezniku ter njegovim težavam. Zajema vse postopke meritev in testiranj, različne tehnike in metode dela, ki so potrebne, da posameznik doseže realno zastavljene cilje, glede na njegovo trenutno zdravstveno stanje, in se čimprej vrne v svoje vsakdanje življenje.

TERAPIJA MOZAIK

Je kombinacija različnih tehnik in metod dela: manualne tehnike, sklepna mobilizacija, aktivne in pasivne vaje, kinezioterapija, elektroterapija, raztezanje mehkih struktur, kineziotaping, priprava individualnih vaj,…

BOWNOVA TERAPIJA

Je nežna manualna tehnika, pri kateri terapevt z nežnim raztezanjem vezivnega tkiva v telo vnaša dražljaje. Telo se na dražljaje odzove in prične se vzpostavljati ravnovesje na mišičnem, živčnem, hormonskem, limfnem in energetskem sistemu.
Po terapiji pride vedno do pozitivnih čustvenih reakcij (manjša duševna napetost, občutek sproščenosti, boljše razpoloženje, lažje soočanje z življenjem itd.), saj v telesu spodbudi številne procese samozdravljenja. Izkazala se je zelo učinkovita pri veliko zdravstvenih težav in stanj.
Terapija je tako nežna, da jo lahko varno uporabimo pri ljudeh vseh starosti – od novorojenčkov do starejših ljudi, od športnikov do nosečnic.
Bownova terapija najbolje deluje samostojno, lahko pa jo uspešno vključimo v obravnavo z drugimi oblikami zdravljenja. Več na www.bownovaterapija.com.

KINEZIOTAPING

Je japonski izum iz 70-ih let (Dr. Kensio Kase). Gre za specifično tehniko lepljenja posebnih elastičnih trakov, s katerimi dosežemo, takojšnje zmanjšanje bolečine na določenem predelu telesa, stabilizacijo in podporo sklepov in hkrati omogočimo popolno gibljivost. Na apliciran elastičen trak se telo odzove takoj, uporabljamo ga lahko kot samostojno terapijo, še boljše pa je v kombinaciji z drugimi terapevtskimi tehnikami.

 

ELEKTRO in TERMO TERAPIJA

Zajema terapije, pri katerih se uporablja posebne elektro-aparate, ki proizvajajo različne oblike električnih tokov s specifičnimi lastnostmi. Najbolj znane oblike protibolečinske elektroterapije so: TENS, diadinamski tokovi (DD) in interferenca (IF). Elektroterapija je lahko zelo uspešna pri obravnavi številnih obolenj in poškodb.

Med elektroterapijo sodijo še: magnetna terapija, terapija z ultrazvokom, terapija z laserjem in Te-car terapija. .

MANUALNA TERAPIJA

Zajema več različnih manualnih tehnik, s katerimi pomagamo vzpostaviti, vzdrževati in krepiti zdravje. Med te tehnike uvrščamo različne masaže, Mulligan terapijo, terapijo miofascialnih prožilnih točk, fascialne tehnike,…
Skupni namen teh tehnik je:
– odstranjevanje strupenih snovi iz organizma;
– povečati krvni pretok tkiv (s tem se izboljša prenos hranilnih snovi med celicami in skozi celično membrano);
– zmanjševanje in/ali odpravljanje bolečin;
– ohranjanje in/ali povečanje mišične moči;
– ohranjevanje in/ali povrnitev mišičnega ravnovesja, kar preprečuje skrajšave in deformacije;
– ohranjanje in/ali povečevanje sklepne in splošne gibljivosti;
– povečanje obrambnih sposobnosti organizma;
– dvig splošne telesne in psihofizične kondicije;
– ohranjanje kvalitete življenja;
– rehabilitacija in čimprejšnja povrnitev funkcij ter samega gibanja.

 

TERAPIJA po Mulligan konceptu

Je izredno učinkovita manualna tehnika pri številnih težavah v mišično-skeletnem sistemu, kjer je prisotna bolečina in omejen obseg giba. Koncept temelji na ponovni vzpostavitvi pravilnega drsenja sklepnih površin oz. gibanja v sklepu.
Značilnost koncepta Mulligan je, da terapija ne povzroča bolečin ter da terapevt poišče drsenje sklepa, ki je za pacienta najprijetnejše in ga pasivno zadržuje. Izvajajo se ritmični pritiski ali pa pacient dela aktiven gib v smeri, ki je zanj neboleč, v terapijo so vključeni sklepi, mehke strukture in živci, učinek je običajno hiter.
Kdaj se Mulligan uporablja? Pri novih ali starih poškodbah, pri kroničnih bolečinah, pri večjih ali manjših bolečinah na sklepih ali ob njih.