BOWNOVA TERAPIJA

Je nežnejša tehnika, pri kateri terapevt z nežnim raztezanjem vezivnega tkiva v telo vnaša dražljaje. Telo se na dražljaje odzove in prične se vzpostavljati ravnovesje na mišičnem, živčnem (nevrološkem), hormonskem, limfnem in energetskem sistemu.

Razvila se je v Avstraliji (Thomas Ambore Bowen) in tam je zaradi svoje učinkovitosti celo vključena v sistem zdravstvenega zavarovanja. Postaja vedno bolj znana in jo uspešno uporabljajo v ZDA, Veliki Britaniji in Nemčiji.

Terapija deluje po principu, da je telo somatično-emocionalna energetska celota, ki se lahko s pravilnimi dražljaji SAMOURAVNOVESI in OZDRAVI. Je naravna oblika zdravljenja z dotikom. Kljub nežnim prijemom gre za dinamičn0 in zelo učinkovit0 manipulacijo mehkega tkiva. Bistvo terapije predstavljajo »Bownove poteze«, ki jih terapevti izvajamo na specifičnih lokacijah na mišicah in fasciji tetiv ter indirektno na živčnih ovojnicah.

Raziskave kažejo, da Bownova terapija takoj učinkuje na avtonomno živčevje (del živčevja, ki deluje neodvisno od naše zavesti) in na energetski sistem.
Bownove poteze tudi hitro izzovejo vidno in otipljivo zmanjšanje napetosti v mišičnih vlaknih in mišičnih ovojnicah.

Po obisku pri Bownovem terapevtu skoraj vedno pride do pozitivnih čustvenih reakcij (manjša duševna napetost, občutek sproščenosti, boljše razpoloženje, lažje soočanje z življenjem itd.).

Koliko terapij?
Ni pravila, včasih zadostujejo že 2-3 terapije, da se stanje izboljša. Možno pa je tudi večje število, odvisno od zapletenosti težav (akutne ali kronične) in od posameznika, saj je vsakdo izmed nas edinstven primer.
Med dvema obiskoma pri terapevtu običajno mine 5-7 dni. V določenih primerih je lahko ta čas krajši ali daljši. Terapija traja od 30 do 60 minut. Terapija je polna presenečenj, ki pa se ne končajo po zaključeni terapiji, temveč se posamezniku razkrivajo še naslednjih 5 do 10 dni. Rezultati so očitni na fizični, emocionalni in energetski ravni.

Bownova terapija najbolje deluje samostojno, lahko pa jo uspešno vključimo v obravnavo z drugimi oblikami zdravljenja.

Po terapiji je priporočljivo popiti več vode. Telesa ne preobremenjujte s pretirano fizično aktivnostjo. Po končanem ciklusu terapij je pomembno skrbeti za svoje zdravje, kar pa je včasih težko, če ni na recept.
Več informacij dobite na spletnih straneh: www.dbts.si in www.bow-ter.com .

Komu je namenjena?
Terapija je tako nežna, da jo lahko varno uporabimo pri ljudeh vseh starosti – od novorojenčkov do starejših ljudi, od športnikov do nosečnic. Terapija lahko tudi dopolnjuje načine zdravljenja, ki jih nudi moderna medicina.

Kdaj pomaga?
Bownova terapija v telesu spodbudi proces samozdravljenja. Izkazalo se je, da je najbolj učinkovita pri naslednjih težavah:
• bolečine v hrbtu,
• bolečine v vratu (otrdelost vratu, športne poškodbe in poškodbe pri nesrečah),
• glavoboli, migrene, sinusitis,
• problemi s sklepi (bolečine, otekline, zmanjšana gibljivost) pri zamrznjeni rami, teniškem komolcu, sindromu karpalnega kanala, bolečine v čeljustih (sindrom čeljustnega sklepa),
• akutna in kronična utrujenost ter stres,
• rehabilitacija po operacijah (posebno na hrbtenici in sklepih),
• motnje v dihalnem, prebavnem, reprodukcijskem in hormonalnem sistemu (astma, zaprtje, lajšanje težav med nosečnostjo in po porodu),
• stanje po možganski kapi (pripomore k rehabilitaciji),
• nevrodegenerativna obolenja (multipla skleroza, Parkinsonova bolezen),
• duševna napetost, blažja depresija, anksioznost,
• detoksifikacija zasvojenih z alkoholom in drogami (pomaga pri sproščanju in hitrejšem odstranjevanju kemičnih snovi iz telesa).